Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δεν αφήνει περιθώριο στους εργαζομένους του και απαιτεί την επιστροφή στο γραφείο με πλήρη απασχόληση ή την παραίτηση.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο φανατικός υποστηρικτής της εταιρείας, Sam Nissim, ο οποίος μέσω Τwitter διέρρευσε ένα email του Musk με τίτλο “Η εξ αποστάσεως εργασία δεν είναι πλέον αποδεκτή”. Το mail στάλθηκε στους executive υπαλλήλους της Tesla, οι οποίοι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να εργάζονται από το γραφείο τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα. Η εργασία εξ αποστάσεως μπορεί να λαμβάνει χώρα εκτός του συγκεκριμένου ωραρίου. Μάλιστα, το κείμενο συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι το ελάχιστο που απαιτείται από το “ExecStaff” του εργοστασίου και εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο σε αυτούς που προσφέρουν τα μέγιστα, εφόσον ελεγχθεί ο λόγος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τους καιρούς της πανδημίας, όπου η εξ αποστάσεως εργασία ενθαρρύνεται ή γίνεται υποχρεωτική, όταν το Whole Mars Catalog ρώτησε τον Musk στο Twitter τι γνώμη έχει για αυτούς που θεωρούν την εβδομαδιαία 40ωρη εργασία ένα ξεπερασμένο μοντέλο, ο ίδιος απάντησε πως “Θα πρέπει να εργάζονται κάπου αλλού”.

Καταλαβαίνει κανείς επίσης ότι αυτή η άποψη έρχεται σε καιρούς που η covid-19 δηλώνει δυνατά παρούσα και ο περισσότερος κόσμος φοβάται να επιστρέψει πλήρως στο χώρο εργασίας του. Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση του CNBC, στην οποία 64% των ερωτηθέντων υπαλλήλων δήλωσαν πως θα το σκεφτόντουσαν πολύ σοβαρά να παρατήσουν την εργασία τους αν κάποιος τους υποχρέωνε να επιστρέψουν στο γραφείο τους με μορφή πλήρης εργασίας. Η Morning Consult αποκάλυψε επίσης πως 3 στους 5 στον τομέα της τεχνολογίας δεν ενδιαφέρθηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Όλα αυτά βέβαια βρίσκουν αδιάφορους τους διευθυντές οι οποίοι με τη σειρά τους, σε ποσοστό 66%, ζητούν από το εργατικό δυναμικό να επιστρέψει για τα καλά με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Robert Half Talent το 2022. Από το 2021, το 71% των εργαζομένων έχει μειωθεί όσο αφορά τη φυσική τους παρουσία στη δουλειά.

Το παράδοξο είναι ότι έγκυρες έρευνες αναφέρουν ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται όταν κάποιος δουλεύει από το σπίτι. Το Great Place to Work διαπίστωσε, συγκρίνοντας εξάμηνα του 2019 και του 2020, πως οι παραγγελίες αυξήθηκαν όταν η εργασία γινόταν εξ αποστάσεως.  Στο ίδιο συμπέρασμα όμως ήρθε και το Prodoscore όταν βρήκε 47% αύξηση στην παραγωγικότητα τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2019.

Παρόλο που ο εξαναγκασμός των υπαλλήλων του να γυρίσουν στην εργασία με πλήρη ωράρια μοιάζει παράλογος στους καιρούς που ζούμε, ο Ellon Musk φαίνεται να απασχολεί την επικαιρότητα και με άλλες κινήσεις, όπως αυτή να αγοράσει το Twitter, που του έφερε μπελάδες με τον κυβερνητικό οργανισμό της Αμερικής SEC, στόχος του οποίου είναι να προστατεύει τις επενδύσεις και να προσφέρει ασφάλεια στις αγορές.

Πηγή