Tον Απρίλιο ακούσαμε δια στόματος Elon Musk πως κατέθεσε πρόταση εξαγοράς του Twitter για 44 δισ. δολάρια. Αφότου έγινε αποδεκτή άρχισαν τα παρατράγουδα, με τον CEO της Tesla να παγώνει εν τέλει τη διαδικασία λόγω διαπληκτισμού για τον αριθμό των bots στην πλατφόρμα. Ακουγόταν έντονα πως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ήθελε να ολοκληρώσει τη συμφωνία πληρώνοντας λιγότερα και τώρα αποφάσισε να αποσυρθεί από αυτή.
Η ομάδα του Musk, σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αναφέρει την «ουσιώδη παραβίαση πολλαπλών διατάξεων» της συμφωνίας και «ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις» από το Twitter ως τους λόγους για τον τερματισμό της. Η πλατφόρμα κατηγορείται, μάλιστα, πως δεν συμμορφώθηκε στις υποχρεώσεις της ως προς τη συμφωνία.
Σύμφωνα με την κατάθεση, ο Musk ζήτησε επανειλημμένα δεδομένα σχετικά με τα spam bots στο Twitter για να «κάνει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της επικράτησης ψεύτικων ή ανεπιθύμητων λογαριασμών στην πλατφόρμα του Twitter», αλλά η εταιρεία δεν παρείχε αυτές τις πληροφορίες.
Το Twitter είτε αγνοούσε τα αιτήματα του μεγιστάνα είτε τα απέρριπτε για «λόγους που φαίνεται να είναι αδικαιολόγητοι». Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση, κάποιες φορές έδειχνε να συμμορφώνεται με τα αιτήματά του, παρέχοντας ελλιπείς ή άχρηστες πληροφορίες.
The Twitter Board is committed to closing the transaction on the price and terms agreed upon with Mr. Musk and plans to pursue legal action to enforce the merger agreement. We are confident we will prevail in the Delaware Court of Chancery.
— Bret Taylor (@btaylor) July 8, 2022
Απαντώντας, ο Πρόεδρος του Twitter, Bret Taylor, είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεσμεύεται να κλείσει τη συμφωνία με την τιμή και τους όρους που συμφωνήθηκαν από τον Musk και σχεδιάζει να κινήσει νομικά μέτρα για την επιβολή της συμφωνίας συγχώνευσης.
Ο Musk είναι υποχρεωμένος να πληρώσει 1 δισ. δολάρια στο Twitter ως μέρος του συμβολαίου, εάν δεν μπορεί να ολοκληρώσει την εξαγορά. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προβάλει ισχυρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την απόσυρση για να αποφύγει την καταβολή του τέλους διάλυσης στο κοινωνικό δίκτυο.
Μένει να δούμε αν θα ακολουθηθεί πράγματι η νομική οδός ή αν θα υπάρξει διακανονισμός.