Έρευνες που πραγματοποίησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (Federal Βureau οf Investigation, FBI) των ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητες της Huawei αποκάλυψαν ότι η Κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών συνήθιζε να εγκαθιστά ειδικό εξοπλισμό σε πύργους κινητής τηλεφωνίας κοντά σε στρατιωτικές βάσεις στην ηπειρωτική Αμερική -ακόμα κι όταν δεν ήταν κερδοφόρο για την εταιρεία.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το γνωστό ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η έρευνα του FBI ρίχνει φως στους λόγους που οδήγησαν την Αμερικάνικη κυβέρνηση να λάβει μέτρα με το καθυστερημένο πρόγραμμα «rip and replace» που προωθεί την κατάργηση του εξοπλισμού και την αντικατάσταση της τεχνολογίας της Huawei σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως επισημαίνει το CNN, η έρευνα του FBI επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο υποκλοπής στρατιωτικών επικοινωνιών από την Huawei με τη χρήση του εξοπλισμού της, συμπεριλαμβανομένων και επικοινωνιών της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, την υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση του Αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Δεν είναι μυστικό ότι η Huawei έκλεισε συμφωνίες και πούλησε φθηνό εξοπλισμό σε μικρότερους παρόχους τηλεπικοινωνιών σε πολιτείες όπως οι Colorado, Montana, Nebraska και Oregon, όχι όμως και χωρίς να κινήσει υποψίες. Σύμφωνα με το CNN, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι αγροτικές τοποθεσίες μικρής δικτυακής κίνησης δεν ήταν δυνατόν να αποφέρουν οικονομικά οφέλη στην Huawei, ωστόσο όλες τους βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από στρατιωτικές βάσεις. Ένας πρώην πράκτορας του FBI, ο John Lenkart, δήλωσε στο CNN ότι οι το FBI στις έρευνες του άρχισε να «εξετάζει τη [Huawei] λιγότερο από τεχνική άποψη και περισσότερο από επιχειρηματική/οικονομική άποψη» επισημαίνοντας ότι η εταιρεία έκανε συμφωνίες με εταιρείες σε τοποθεσίες που «δεν είχαν νόημα από επενδυτική άποψη ή από προοπτική ROI (return-of-investment)». Αν και το FBI φέρεται να διαπίστωσε ότι ο εξοπλισμός της Huawei είχε τη δυνατότητα να κάνει υποκλοπές ή να διαταράξει σε τεχνικό επίπεδο τις στρατιωτικές επικοινωνίες, εντούτοις, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί έστω ένα κομμάτι κλεμμένων πληροφοριών για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Με δήλωση εκπροσώπου της στο CNN, η Huawei διέψευσε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι ο εξοπλισμός της έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει στις στρατιωτικές επικοινωνίες των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ο εξοπλισμός μας λειτουργεί μόνο στο φάσμα που έχει εκχωρηθεί από την FCC για εμπορική χρήση» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNN. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε φάσμα που εκχωρείται στο DOD [Υπουργείο Άμυνας]».
Ο εκπρόσωπος της Huawei, Mike Hong δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge ότι η εταιρεία «απορρίπτει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς» ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να υποκλέψει στρατιωτικές επικοινωνίες. «Οι επικριτές εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν αυτούς τους ισχυρισμούς χωρίς στοιχεία που να τους υποστηρίζουν. Έχουμε εδώ και δεκαετίες δεσμευτεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη σύνδεση απομονωμένων κοινοτήτων… Ως ένας παγκοσμίως πιστοποιημένος και αξιόπιστος πάροχος εξοπλισμού, η Huawei δεν έχει υπό την κατοχή ή τον έλεγχο της τον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών ή τα δεδομένα κανενός παρόχου».
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μία έρευνα με παρόμοιο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη από το ίδιο το Υπουργείο Εμπορίου, έρευνα που ξεκίνησε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Joe Biden. Αυτό που ανησυχεί το υπουργείο είναι η πιθανότητα υποκλοπής επικοινωνιών από εξοπλισμό της Huawei που βρίσκεται κοντά σε σιλό πυραύλων και στρατιωτικές βάσεις. Σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο Εμπορίου θα μπορούσε να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς στη Huawei αν κρίνει ότι η εταιρεία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την Εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτείων.
Το 2019, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στις Huawei και ZTE εξαιτίας ανησυχιών ότι αποτελούν κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν -μεταξύ άλλων, ακόμα πιο δραστικών μέτρων που σχεδόν διέλυσαν το consumer τμήμα κινητής της Huawei- στους παρόχους τηλεπικοινωνιών να λαμβάνουν επιδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού που ανήκει σε οποιαδήποτε από τις δύο παραπάνω εταιρείες. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ανακοίνωσε αργότερα το πρόγραμμα “ξηλώματος και αντικατάστασης» (rip and replace) για να απαλλαγεί από τον εξοπλισμό των Huawei και ZTE που βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές -τρία χρόνια μετά, οι πάροχοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον απαγορευμένο εξοπλισμό, κατά μέρος λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Από την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου, το εκτιμώμενο κόστος που σχετίζεται με την αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού έχει εκτοξευθεί από τα $1,8 δισεκατομμύρια τον Σεπτέμβριο του 2020 στα $5,6 δισεκατομμύρια τον Φεβρουάριο του 2022.