Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) να έχει τεθεί σε λειτουργία και να καταγράφει μερικές εντυπωσιακές εικόνες, ίσως αναρωτιέστε πως ακριβώς τις αποθηκεύει.

Παραδόξως, ενσωματώνει έναν σχετικά μικρό SSD χωρητικότητας 68 GB, σύμφωνα με το IEEE Spectrum – αρκετό για να διαχειριστεί εικόνες που καταγράφει το JWST σε μία ημέρα, αλλά όχι πολύ περισσότερο.

Ενώ το μέγεθος μπορεί να ακούγεται πολύ μικρό για έναν δορυφόρο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η NASA επέλεξε τη συγκεκριμένη λύση. Αρχικά, το JWST βρίσκεται ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη, όπου βομβαρδίζεται από ακτινοβολία και λειτουργεί σε θερμοκρασία μικρότερη από 50 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Έτσι, ο SSD, όπως και όλα τα άλλα μέρη του τηλεσκοπίου, πρέπει να είναι ανθεκτικά στην ακτινοβολία και να επιβιώσουν από μια εξαντλητική διαδικασία πιστοποίησης. 

Αν και σε θέματα επιδόσεων δεν είναι τόσο γρήγορος όσο οι SSD που έχουν πρόσβαση οι καταναλωτές, μπορεί ωστόσο να γεμίσει σε μόλις 120 λεπτά μέσω του υποσυστήματος εντολών και χειρισμού δεδομένων (ICDH) 48 Mbps του τηλεσκοπίου. Ταυτόχρονα, το JWST μπορεί να μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη με ταχύτητα 28 Mbps μέσω μιας σύνδεσης 25,9 Ghz Ka-band με το Deep Space Network. 

Αυτό σημαίνει ότι ενώ συλλέγει πολύ περισσότερα δεδομένα από ό,τι το Hubble (57GB σε σύγκριση με 1-2GB την ημέρα), μπορεί να μεταφέρει όλα αυτά τα δεδομένα πίσω στη Γη σε περίπου 4,5 ώρες. Αυτό γίνεται καθημερινά κατά τη διάρκεια δύο χρονικών διαστημάτων, διάρκειας 4 ωρών το καθένα, το οποίο επιτρέπει τη μετάδοση 28,6 GB επιστημονικών δεδομένων. Με άλλα λόγια, υπάρχει ανάγκη μόνο για αποθήκευση των εικόνων που έχει καταγράψει σε μία ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να μένουν αποθηκευμένες περαιτέρω στο ίδιο το τηλεσκόπιο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα αφού η NASA εκτιμά ότι τελικά από τα 68GB, μόνο 60GB αποθηκευτικού χώρου θα είναι διαθέσιμα στο τέλος της 10ετούς ζωής του JWST λόγω φθοράς και ακτινοβολίας. Το 3% του SSD χρησιμοποιείται για την αποθήκευση δεδομένων μηχανικής και τηλεμετρίας κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν τελικά το Webb θα μπορεί να φτάσει έστω κοντά στη μακροζωία του Hubble – το οποίο εξακολουθεί να είναι λειτουργικό μετά από 32 χρόνια.
 

Πηγή