Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο UX design και θα έχεις αναρωτηθεί τι σημαίνει. Το UX design προέρχεται από τις λέξεις User Experience design. Αφορά κυρίως στον σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας, μιας εφαρμογής, ενός ηλεκτρονικού καταστήματος ή διαφόρων τύπων λογισμικών βάσει της εμπειρίας του χρήστη. Ένα δείγμα UX Design, για παράδειγμα, είναι το πόσο πρακτικό είναι για τους πελάτες σου το σύστημα πληρωμών του e-shop σου. Το UX Design, επομένως, είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την κατασκευή ιστοσελίδων.
Όπως είπε και ο Don Norman, ο πρώτος άνθρωπος που είχε τον τίτλο του UX designer και είχε αρχικά αναλάβει το web design για την Apple τη δεκαετία του 1990: «Το UX design καλύπτει όλες τις πλευρές που έχουν να κάνουν με τις εμπειρίες ενός πελάτη με ένα σύστημα. Οι εμπειρίες αυτές έχουν σχέση με τα γραφικά, το interface, την φυσική επαφή με το προϊόν και τους οδηγούς χρήσης».
Πώς λειτουργεί το UX design
Ο σημαντικότερος στόχος του UX design είναι η ικανοποίηση του πελάτη/χρήστη μέσω της συλλογής δεδομένων. Έτσι, το UX design χρησιμοποιεί δεδομένα που αφορούν τον βαθμό ικανοποίησης του χρήστη και δημιουργεί ένα τροποποιημένο περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.
Η συλλογή δεδομένων και η τροποποίηση του περιβάλλοντος του χρήστη, βάσει αυτών, γίνεται:
- είτε αυτόματα με AI,
- είτε με τη χρήση λογισμικών (π.χ. chatbot που ζητούν feedback από τον χρήστη),
- είτε “παραδοσιακά”, ρωτώντας τον πελάτη αν ήταν ικανοποιημένος από την εμπειρία του και κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές.
Τα χαρακτηριστικά του
Σε κάθε περίπτωση, βασικά χαρακτηριστικά του UX Design είναι τα εξής:
- Experience strategy: Είναι μια προσέγγιση, η οποία εστιάζει στις ανάγκες της επιχείρησής σου, αλλά και των πελατών σου. Άλλωστε, είναι σημαντικό η στρατηγική που θα ακολουθήσεις να είναι user friendly.
- Interaction design: Με το κατάλληλο interaction design μπορείς να βελτιώσεις τους τρόπους που οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την επιχείρησή σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις με τη χρήση ειδικών animations και έτοιμων μηνυμάτων, βοηθώντας έτσι τους πελάτες σου να αλληλεπιδρούν πιο άμεσα μαζί σου.
- User Research: Εδώ αναφέρεται η έρευνα που πρέπει να κάνεις ώστε να λάβεις τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις των πελατών σου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαδικτυακών γκάλοπ ή ερωτήσεων που θα κάνεις στο κοινό σου. Από τις απαντήσεις τους, που θα είναι και ποιοτικές και ποσοτικές, θα λάβεις τις κατάλληλες πληροφορίες για να υλοποιήσεις το καλύτερο UX design.
- Information Architecture: Με λίγα λόγια, με τη συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεις πρακτικές που οργανώνουν τις πληροφορίες που λαμβάνεις, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες στους πελάτες σου. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η “άμεση” γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιείς για να επικοινωνείς πιο εύκολα με το κοινό σου.
Μια μικρή ανακεφαλαίωση
Το UX design περιλαμβάνει όλες εκείνες τις διαδικασίες με τις οποίες οι πελάτες σου:
- Μπορούν να ανακαλύψουν τα προϊόντα και υπηρεσίες σου
- Αλληλεπιδρούν με το interface με μια σειρά από δράσεις
- Αποκομίζουν συγκεκριμένες εντυπώσεις για την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρεις
Κορυφαίες τάσεις στο UX για το 2022
Tα standards του UX design εξελίσσονται με την πάροδο των χρόνων και δημιουργούνται συνεχώς νέες τάσεις στην κατασκευή ιστοσελίδων. Παρακάτω θα διαβάσεις τις κορυφαίες τάσεις του UX για το 2022.
1. Αυξημένη Εξατομίκευση
Για να κατανοήσεις πλήρως τον όρο αυτό, σκέψου μια υπηρεσία σαν το Netflix. Αν έχεις συνδρομή στο Netflix, θα έχεις παρατηρήσει ότι σου στέλνει προτάσεις με βάση τις ταινίες και σειρές που έχεις δει. Με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζεται να αναζητήσεις εσύ τις επιλογές αυτές και διευκολύνεται η εμπειρία σου με την πλατφόρμα.
2. Χρήση AR, VR και XR τεχνικών
Οι τεχνικές αυτές έχουν να κάνουν με τεχνικές αυξημένης αληθοφάνειας (AR-Augmented Reality, XR-Extended Reality) και τεχνικές εικονικής πραγματικότητας (VR-Virtual Reality). Αξίζει να γνωρίζεις ότι τέτοιες τρεχνικές έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής σε περιβάλλοντα eCommerce ρούχων, όπου οι χρήστες μπορούσαν να δοκιμάζουν από απόσταση τα ρούχα.
3. Απεικόνιση δεδομένων
Με τις τεχνικές απεικόνισης δεδομένων θα μπορείς να δείχνεις στον καταναλωτή διάφορα data που τον ενδιαφέρουν, με σκοπό να κάνουν την εμπειρία της αλληλεπίδρασης με το προϊόν σου αξεπέραστη.
4. 3D Design και Animation
Οι τεχνικές της τρισδιάστατης απεικόνισης και του animation είναι πλέον απαραίτητες για το UX design. Έτσι, ο πελάτης σου θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία κατά την αλληλεπίδρασή του με το brand σου.
5. Μικρο-αλληλεπιδράσεις
Οι μικρο-αλληλεπιδράσεις έχουν να κάνουν με αλληλεπιδράσεις με το κοινό σου, ειδικά στα social media (comments, likes, shares). Όμως, μπορείς επιπλέον να δημιουργήσεις και πιο άμεσους τρόπους αλληλεπίδρασης με το κοινό σου, όπως για παράδειγμα, να κάνεις διαδικτυακά γκάλοπ.
6. Μινιμαλιστικό στυλ, αλλά με δικό σου ύφος
Η νέα αυτή τάση, σήμα κατατεθέν ενός web designer, είναι να έχεις πιο μινιμαλιστικό στυλ στις σελίδες σου και στα social media. Πάντα, όμως, πρέπει να έχεις και το δικό σου στυλ, που θα κάνει τον χρήστη να συνδεθεί μαζί σου πιο εύκολα. Καλό είναι να το προσέχεις αυτό κατά τη σχεδίαση ιστοσελίδων.
7. Αυξημένοι κέρσορες
Μια νέα τεχνοτροπία, που αξίζει να δεις, είναι οι αυξημένοι κέρσορες. Αποτελεί μια από τις πιο trendy καινοτομίες των τελευταίων χρόνων. Οι κέρσορες αυτοί είναι ικανοί να ιντριγκάρουν το κοινό και να σου αφιερώσει χρόνο.
Σε τι διαφέρει το UX design από το UI design;
Τι είναι το UI design
Στην προηγούμενη παράγραφο διάβασες τι σημαίνει UX design. Υπάρχει και κάποιος άλλος όρος, το UI design που προέρχεται από τη λέξη User Interface. Το UI γενικότερα περιλαμβάνει οτιδήποτε με το οποίο μπορεί ένας χρήστης να έχει αλληλεπίδραση για να χρησιμοποιήσει ένα ψηφιακό προϊόν ή υπηρεσία. Η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να είναι μέσω οθόνης, οθόνης αφής, πληκτρολογίου, ήχου και φωτός.
Η διαφορά από το UX design
Σε μια πρώτη ανάγνωση μπορείς να πεις ότι το UX περιλαμβάνει όλους τους τρόπους με τους οποίους ένας χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το προϊόν ή τις υπηρεσίες σου και αυτό που κερδίζει ως εμπειρία. Το UI είναι όλα τα αντικείμενα και η τεχνολογία που βοηθάει κάποιον χρήστη να αλληλεπιδράσει με το προϊόν και τις υπηρεσίες σου.
Για να σου γίνει απολύτως κατανοητό και να διαχωρίσεις το User Experience από το User Interface, δες το παρακάτω παράδειγμα. Ας πούμε ότι έχεις ένα website με νέα ποδοσφαιρικών ομάδων. Μπορεί να έχεις πραγματοποιήσει το καλύτερο UI design και να είναι πολύ εύκολο και γρήγορο να βρει ο χρήστης την ομάδα του. Υπάρχει περίπτωση, όμως, να μην έχεις στις βάσεις δεδομένων σου κάποιες λιγότερο δημοφιλείς ομάδες. Έτσι, οι χρήστες που αναζητούν τις συγκεκριμένες ομάδες δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από την UX σχεδίαση.
Το UX design είναι απαραίτητο στις μέρες μας για την προώθηση του brand name σου και για την καλύτερη δυνατή εμπειρία του χρήστη. Αν δεν έχεις φτιάξει ακόμη website για την επιχείρησή σου, μπορείς να αποκτήσεις εύκολα το δικό σου με τη βοήθεια ενός σύγχρονου website builder.