Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πειρατεία είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα και η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων συζητείται επίσης ευρέως.   

Μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη προσθέτει μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία, υποστηρίζοντας ότι η πειρατεία λογισμικού μπορεί να μειώσει τη φτώχεια. Ενώ αυτό είναι ένα εύλογο συμπέρασμα, στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Όταν οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων συζητούν για την ηλεκτρονική πειρατεία, συχνά τονίζουν τις σχετικές απώλειες εσόδων. Ωστόσο, δεν ισοδυναμούν όλες οι πειρατικές λήψεις με διαφυγόντα κέρδη. Ενώ υπάρχει σίγουρα μια ομάδα πειρατών που απλά αρνούνται να πληρώσουν για περιεχόμενο, υπάρχουν επίσης άνθρωποι που απλώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το software, το οποίο μπορεί ανά περιπτώσεις να είναι αρκετά ακριβό. Είναι ενδιαφέρον ότι η πειρατεία λογισμικού μπορεί επίσης να ανοίξει μια πόρτα διαφυγής από τη φτώχεια. Η κατάκτηση δεξιοτήτων κωδικοποίησης ή επεξεργασίας, για παράδειγμα, επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό. Άλλωστε στο Internet υπάρχει αρκετά παραδείγματα όπου άτομα ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους και έγιναν επαγγελματίες, έχοντας προμηθευτεί πειρατικό λογισμικό.

Μια νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο Balkan Journal of Social Sciences προσπαθεί να δώσει μια ευρύτερη εικόνα του θέματος. Αρχικά οι ερευνητές εξετάζουν την επίδραση της πειρατείας λογισμικού στη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής μεταξύ 2003 και 2017.

Το ποσοστό πειρατείας προσδιορίζεται από την κατά κεφαλήν χρήση πειρατικού λογισμικού ή τις ζημιές που δηλώνονται από τις εταιρείες. Η φτώχεια μετράται μέσω έξι δεικτών, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα συμπεράσματα με βάση αυτά τα δεδομένα είναι αρκετά σαφή. Τα υψηλότερα επίπεδα πειρατείας συνδέονται με λιγότερη φτώχεια. Η επίδραση αυτή είναι συνεπής και στατιστικά σημαντική και για τους έξι δείκτες φτώχειας.

«Στατιστικά υπάρχει μια σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της χρήσης πειρατικού λογισμικού και της φτώχειας και στα έξι μοντέλα φτώχειας για τα δείγματα τόσο των αναπτυσσόμενων χωρών όσο και των χωρών της Λατινικής Αμερικής», αναφέρουν οι ερευνητές. Η σχέση μεταξύ πειρατείας και φτώχειας παραμένει ίδια όταν το μοντέλο ελέγχεται για άλλες μεταβλητές όπως η ανεργία και οι δαπάνες υγείας. Αυτό σημαίνει ότι ο ισχυρισμός ότι «η αύξηση της χρήσης πειρατικού λογισμικού μειώνει τη φτώχεια» φαίνεται πιθανή.

Πηγή